طراحی برنامه بازاریابی
برنامه بازاریابی یا به عبارتی Marketing Plan نوعی برنامه است که برای هر کسب و کاری که نیاز به تبلیغ دارد لازم است. این برنامه نوشته میشود تا شما را در زمانی معین به اهداف بازاریابیتان برساند. این اهداف میتواند در بلند مدت و یا کوتاه مدت تحقق یابد. اما مسئلهای که بسیار مهمتر از زمان است نحوه پیاده سازی و اجرای آن میباشد.
هرگز فراموش نکنید داشتن یک طرح خوب برای بازاریابی و اجرای آن میتواند بازار کارتان را از این رو به آن رو کند و شما را بیشتر به موفقیت و اول شدن نزدیک کند. برای این که بتوانید اولین باشید باید بتوانید این برنامه بازاریابی را به خوبی طراحی کنید، قدم بعدی اجرا است که به اندازه طراحی اهمیت دارد.
برای طراحی برنامه بازاریانی شما باید طرف مقابلتان یا مشتریهایتان را به خوبی بشناسید، شما باید او را به خوبی از نظر تفاوتهای فرهنگی، سلایق، انتظارها، باورها؛ نیازها و دیدگاهها مورد بررسی قرار دهید و یک برنامه بازاریابی فوقالعاده طراحی کنید.
این را فراموش نکنید که شما برای حفظ بازار کارتان و حفظ مشتریانتان باید همیشه یک برنامه جدید طراحی و اجرا کنید. برای این کار شما میتوانید مشتریان ثابتتان را برای همیشه داشته باشید و مشتریان جدید زیادی جذب کنید.
ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ نادین ایده نیز میخواهیم به شما آموزش دهیم که چطور یک برنامه بازاریابی طراحی کنید تا کسب و کارتان رونق پیدا کند. برای این که بتوانید یک کسب و کار فوقالعاده داشته باشید حتماً ادامه این مقاله را مطالعه کنید.
بیش از هر چیزی باید بدانید برنامه بازاریابی دقیقاً چیست؟ در ادامه آن را بررسی میکنیم.
برنامه بازاریابی چیست؟
در زبان انگلیسی به برنامه بازاریابی، Marketing Plan گفته میشود که این عبارت گاها در زبان ما نیز به کار برده میشود. اما این برنامه دقیقاً چیست و چه کمکی به کسب و کار ما میکند؟ آیا ما با نداشتن برنامه بازاریابی میتوانیم یک کسب و کار ایده آل داشته باشیم؟ آیا ما بدون این برنامه میتوانیم به همه هدفهای کاری خود برسیم؟ شاید فقط یک کلمه برای پاسخ این سؤالات کافی باشد، خیر. مطمئن باشید حتی اگر بتوانید به برخی از اهداف کاریتان برسید، آن اهداف به اندازه کافی پایدار نخواهند ماند و به زودی شما مجبور میشوید به برنامههای بازاریابی روی بیاورید.
شما با داشتن یک برنامه بازاریابی و یا طرح بازاریابی، تعیین میکنید که دقیقاً میخواهید به چه چیزی برسید و این طرح دقیقاً راههای رسیدن به این اهداف را به شما نشان میدهد، البته فراموش نکنید که شما نمیتوانید هر گونه هدفی را در این برنامه بگنجانید و تنها باید بر روی اهداف بازاریابی خود تمرکز کنید. شک نداشته باشید که اگر یک طراح خبره، زبردست و با تجربه برنامه بازاریابی شما را طراحی کرده باشد حتماً میتوانید به راحتی به اهدافتان برسید، فقط کافی است رابطه علت و معلول مناسبی بین هدفهایتان و تکنیکهایتان وجود داشته باشد.
از این رو باید به شما بگوییم Marketing Plan یا برنامه بازاریابی قسمت مهم هر کسب و کاری است و باید بودجه مناسبی برای آن در نظر گرفته شود. به همین دلیل ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ نادین ایده به شما پیشنهاد میدهیم که حتماً پیش از هرکاری یک برنامه بازاریابی طراحی کنید و طبق آن برنامه، کارهایتان را پیش ببرید و در نهایت مشتری جذب کنید.
همانطور که در بالا به آن اشاره شد تمام این برنامهها در نهایت ما را به اهدافمان میرسانند که معمولاً به این اهداف، اهداف بازاریابی میگویند. در ادامه درباره بازار هدف توضیح خواهیم داد.
منظور از بازار هدف چیست؟
بازار هدف که عبارت لاتین آن Target Market است مهمترین بخش یک کسب و کار است. درواقع بازار هدف مربوط به افرادی است که از خدمات شما استفاده میکنند و یا محصولات شما را میخرند، معمولاً به این افراد مشتری میگویند. برای دستیابی به این هدف شما باید تلاش خودتان را بکنید و نظرات آنها را جلب کنید. همه کسب و کارهای دنیا برای به دست آوردن سهم بیشتری از بازار کار درگیر بازار هدف هستند.
برای این که به خوبی بازار هدف را در دست بگیرید و به خوبی یک برنامه بازاریابی طراحی کنید باید مشتریانتان را به خوبی بشناسید، با نیازهای آنها آشنا شوید و دلایل خریدشان را بدانید. شما نمیتوانید نیازهای تک تک مشتریانتان را برآورده کنید اما میتوانید از نظرات اکثریت آنها استفاده کنید و آن را در کسب و کارتان به کار ببرید.
بازار هدف موضوع بسیار مهمی است که باید اختصاصاً به آن پرداخت و همه جوانب آن را در نظر گرفت. اما فراموش نکنید که بازار هدف اصلیترین بخش هر کسب و کاری است. زیرا شما با تلاش بسیار و بازاریابی در نهایت باید بازار هدف را در دست بگیرید.
برنامه بازاریابی چگونه است؟
اما در این برنامه که در نهایت به جذب مشتریان ختم میشود به چه سؤالهایی پاسخ داده میشود؟ سه سؤال اصلی و کلیدی وجود دارد که در طراحی این برنامه باید به آن پاسخ داد این سه سؤال عبارت است از:
- افرادی که قرار است محصولات شما را خریداری کنند و یا از خدمات شما استفاده کنند چه کسانی هستند؟
- چطور باید این افراد و یا مشتریان هدف را جذب کنیم تا از محصولات و خدمات ما استفاده کنند؟
- چطور این افراد را حفظ کنیم به مشتریان ثابت تبدیل کنیم؟
برای پاسخ به این سه سؤال باید بسیار عاقلانه و زیرکانه عمل کرد. باید مشتریانتان را به خوبی آنالیز کنید و با توجه سلایق و علایق آنها خدمات ارائه دهید و یا محصولات تولید کنید. برای این که بتوانید این کار را انجام دهید و به خوبی مشتریانتان را بشناسید، حتماً مراحلی را باید بپیمایید. معمولاً برای کسب و کارهای بزرگ پانزده مرحله و برای استارت آپها و کسب و کارهای کوچک پنج مرحله نیاز است. این مراحل برای کسب و کارهای بزرگ اینگونه است:
- خلاصه برنامه نوشته شده
- تعین و آنالیز مشتریان هدف
- یک پیشنهاد فروش فوقالعاده که مختص شرکت و یا مجموعه شماست یا USP
- تعیین قیمت درست و متناسب با محصولاتتان
- طرح یک برنامه جامع جهت توزیع
- داشتن یک پیشنهاد منحصر به فرد از طرف شرکت و یا مجموعه شما
- یافتن و تعیین ابزار جذب مشتری و یا بازاریابی
- بخش مهم تبلیغات
- بازاریابی از طریق شبکه بزرگ اینترنت
- استراتژی تبدیل
- بودجه گذاری مشترک و شراکت
- استراتژی ارجاع
- به بالا بردن قیمت معامله فکر کنید
- مشتریانتان را حفظ کنید و تلاش کنید آنها را ثابت نگه دارید
- هزینهای که قرار است مصرف کنید را پیش بینی کنید
برای استارت آپها و کسب و کارهای کوچک نیز نیاز است که این پنج مرحله را بپیمایید:
- اوضاع کسب و کارتان را آنالیز کنید
- مشتریانتان را مورد هدف قرار دهید
- اهدافتان را تعریف کنید
- استراتژیها را تعریف کنید
- میزان سرمایهتان را مشخص کنید
حالا با هم پیش از هر چیزی پانزده مرحلهای که باید شرکتها و نهادهای بزرگ برای دستیابی به بازاری پرسود و رونق بپیمایند را بررسی میکنیم.
- خلاصه برنامه نوشته شده
شاید بهتر است این مرحله را آخر از همه انجم دهید. در این مرحله شما باید خلاصهای از آنچه که میخواهید انجام دهید را بنویسید. این یعنی شما یک نما کلی از برنامهتان را در دست دارید و میتوانید آن را در اختیار اعضای دیگر گروه، کارمندان، مشاوران کاری و… قرار دهید. البته گاهی هم این کار را پیش از شروع پیاده سازی مراحل دیگر انجام میدهند و تعیین میکنند که دقیقاً بر روی چه موضوعاتی میخواهند تمرکز کنند.
- تعین و آنالیز مشتریان هدف
قبل از هر چیزی شما باید مشخص کنید که مشتریانتان دقیقاً کدام گروه از افراد هستند. به عنوان مثال ممکن است شما مشغول به تولید و عرضه سازهای گوناگون باشید، از این رو مشتریان شما باید نوازندگان و علاقهمندان به موسیقی باشند، پس در بین این گروه از افراد باید در جستجوی مشتری باشید و بازاریابی کنید. اینگونه گروه مشتریانتان مشخص میشود. حال باید آنها را آنالیز کنید به عنوان مثال باید ببینید که بیشتر آنها در چه گروه سنیای هستند، جنسیتشان چیست و… به طور کلی شما باید جمعیت شناختی و روان شناختی انجام دهید.
اینگونه شما میتوانید متوجه شوید که آنها چه انتظارهایی از محصولات شما دارند و با داشتن آنها کدام یک از نیازهایشان رفع میشود، در نتیجه این روشن سازی و تعیین گروه مشتریان مشخص کردن روش دقیق تبلیغات برایتان آسانتر میشود.
- یک پیشنهاد فروش فوقالعاده که مختص شرکت و یا مجموعه شماست یا USP
اگر یک پیشنهاد عالی داشته باشید که مختص شرکت و یا مجموعه شما باشد شانستان در جذب مشتری و میزان فروش بیشتر است. شما میتوانید یک پیشنهاد فروش منحصر به فرد و یا USP که مخفف عبارت Unique Selling Proposition است را داشته باشید. این موضوع باعث میشود نسبت به رقیبهایتان یک امتیاز مثبت داشته باشید و مشتری ترجیح دهد که به جای استفاده از محصول مشابه شرکت دیگر از محصولات شرکت شما استفاده کنند.
Usp میتواند به شکلهای مختلف ارائه شود. مثلاً میتواند یک ارسال رایگان باشد و یا تعیین مدت زمان مشخص و کوتاه برای ارسال بستههایتان و یا… به عنوان مثال Unique Selling Proposition و یا usp شرکت FedEx این است که بسته شما بلااستثنا باید ظرف مدت بیستوچهار ساعت به دستتان برسد. این موضوع باعث میشود که افرادی که برایشان تحویل سریع مهم است مشتریان دائمی این شرکت بشوند و بیشتر به آن جذب شوند.
شما نیز میتوانید در ارائه خدماتتان و یا فروش محصولاتتان یک ویژگی منحصر به فرد اضافه کنید و با این کار باعث جذب صد در صدی گروه خاصی از افراد به مجموعهتان بشوید.
- تعیین قیمت درست و متناسب با محصولاتتان
همیشه هم ارزان فروشی خوب نیست، اما فراموش نکنید که گران فروشی هم راه حل مناسبی نیست. پس باید بهترین و مناسبترین قیمت را برای محصولات و یا خدماتتان انتخاب کنید. درواقع باید استراتژی قیمت گذاری و موضعگیریتان در یک جهت باشد. اگر تصمیم دارید که شرکتتان و یا برندتان را به یک برند سرشناس، معتبر و بهتری تبدیل کنید، ممکن است قیمت گذاری بسیار پایین باعث شود که بسیاری از افراد به اجناس شما اعتمادی نکند و ترجیح دهند که آن را خریداری نکند.
این موضوع بیشتر اوقات در فروشهای اینترنتی که بخش مهمی از فروش محصولات را تشکیل میدهند پیش میآید. در این نوع از فروش احتمالاً مشتری با خود فکر میکند که دلیل قیمت بسیار پایین اجناس بی کیفیتی آن است. پس ترجیحاً اجناس با قیمت بالاتر و احتمالاً با کیفیتتر را میخرم.
پس حتماً تکلیف برندتان را مشخص کنید، میخواهید برند ارزان فروشی داشته باشید که بسیاری از مشتریان برای خرید محصولات آن و یا استفاده از خدماتش به دنبال تخفیف هستند و یا یک برند گران فروش؟
- طرح یک برنامه جامع جهت توزیع
شما باید مشخص کنید که با چه سیستمی میخواهید محصولاتتان را به فروش برسانید و سپس برای آن یک برنامه طراحی کنید. برنامه توزیع اینگونه است که به جزئیات نحوه خرید مشتری میپردازد. مثلاً ممکن است فروش شما اینترنتی باشد و از طریق شبکههای اجتماعی و یا وبسایتها محصولاتتان را به فروش برسانید و یا امکان دارد از طریق خرده فروشان یا توزیعکنندگان به محصولاتتان دست پیدا کنند. شما باید به این سؤالات پاسخ دهید تا بتوانید یک برنامه هدفمند و جامع طراحی کنید.
- داشتن یک پیشنهاد منحصر به فرد از طرف شرکت و یا مجموعه شما
شما میتوانید با ترکیب چند روش و پیشنهاد به جذب بیشتر مشتری کمک کنید. این روشها معمولاً مانند تست رایگان محصول، بازگشت وجه در صورت نارضایتی از آن، ایجاد بستهها و پکیجهای پیشنهادی از طرف شما، بستههای تخفیف و… هستند. شما با این کار نه تنها میتوانید مشتریان جدیدی جذب کنید بلکه مطمئن باشید مشتریان قبلیتان نیز مجدداً مشتاق به خرید محصولاتتان میشوند. ناگفته نماند که برخی از کسب و کارها نیاز به پیشنهادهای این چنینی ندارند، اما در هر صورت استفاده از این روش می-تواند روند جذب مشتری را تسریع بخشد.
شما برای این که بتوانید تشخیص دهید که آیا کسب و کارتان نیاز به وجود چنین پیشنهادهایی دارد یا خیر بهتر است با مشاوران خبره آژانس دیجیتال مارکتینگ نادین ایده مشورت کنید.
- یافتن و تعیین ابزار جذب مشتری و یا بازاریابی
بهتر است یک و یا چند ابزار بازاریابی تعیین کنید. شما باید این کار را قبل از شروع روند تبلیغات انجام دهید. ابزارهای بازاریابی تنوع بسیاری دارند اما شایعترین ابزارهای بازاریابی اینترنت، فضای مجازی و یا وب سایت، کارتهای ویزیت، کاتالوگها و… میباشند.
برای تعیین ابزار بازاریابی باید ببینید استفاده از کدام ابزار برایتان راحتتر است، در استفاده از کدام ابزار مهارت بیشتری دارید، از نظر هزینه کدام ابزار برایتان به صرفهتر است، با استفاده از کدام ابزار میتوانید بازار بهتری برای کسب و کارتان ایجاد کنید و… شما میتوانید این مسائل را با خود بررسی کنید و سپس ابزار مورد نظر را انتخاب کنید.
- بخش مهم تبلیغات
بخش مهم هر کسب و کاری تبلیغات است. اگر شما به خوبی تبلیغات نکنید صد در صد کار شما نیز دیده نمیشود و در نتیجه هم مشتریان کمتری جذب میکنید و هم فروش کمتری خواهید داشت. برای این که کارها، خدمات و یا محصولاتتان به خوبی دیده شوند باید آن را به خوبی به همه نشان دهید و نکات مثبت آن را برای مشتریانتان پررنگتر از همیشه به نمایش بگذارید.
این کار تنها از طریق تبلیغات امکان پذیر است. اما این که چگونه تبلیغات را انجام دهید خود یک موضوع مهم دیگر است. معمولاً این کار را با تبلیغات تلویزیونی، بازاریابی نمایشگاه تجاری، اعلامیه مطبوعاتی، تبلیغات آنلاین و اینترنتی و بازاریابی رویدادی انجام میدهند.
باید هر یک از این گزینه ها را به خوبی بررسی کنید و بینید کدام یک از آنها میتواند مشتریان بیشتری را برایتان جذب کند و مشتریان هدف شما دقیقاً از کدام یک از این ابزارها تأثیر بیشتری میگیرند.
- بازاریابی از طریق شبکه بزرگ اینترنت
یکی از روشهای پرطرفدار بازاریابی، بازاریابی از طریق اینترنت است. مطمئناً همه شما میدانید که اینترنت و فضای مجازی بخش بسیار بزرگی از زندگی همه ما انسانها را در بر گرفته، پس استفاده از آن نیز تأثیر کمی در بازاریابی ندارد. بعلاوه همه ما شاهد هستیم که اکثر مشتریان ترجیح میدهند در خانه بمانند، چایشان را بنوشند و محصول مورد نظرشان را درب منزل دریافت کنند. این یعنی آنها خرید اینترنتی را به خرید حضوری ترجیح میدهند.
این به این معنی است که شما دیگر نمیتوانید تنها با تبلیغات محلی و توزیع بروشورهای تبلیغاتی بخش بزرگی از بازار را به خود اختصاص دهید. تبلیغات و بازاریابی آنلاین، چهار استراتژی دارد که عبارت است از:
- اولین و مهمترین استراتژی، کلید واژه است. شما باید کلید واژههایی را انتخاب کنید که میخواهید وب سایتتان را با آن عنوان بشناسند و با آن سایتتان را بهینه کنید.
- دومین استراتژی را میتوان، استراتژی بهینه سازی موتور جستجو نامید. شما زمانی که کلیدواژه و یا کلیدواژههای مورد نظرتان را مشخص کردید باید از کلمات و اسنادی در سایتتان استفاده کنید که به نمایش بیشتر کلیدهای واژگانتان کمک کند.
- سومین استراتژی نیز استراتژی تبلیغات آنلاین غیر رایگان و یا پولی است. در این بخش شما برنامههای تبلیغاتی آنلاینی را که برای دست یابی به مشتری دارید و میخواهید از آن استفاده کنید را نوشته و پیاده سازی میکنید.
- چهارمین استراتژی، استراتژی رسانههای اجتماعی است. در این بخش نیز باید تعیین کنید از چه برنامهها و وب سایتهایی شبکههای اجتماعیای میخواهید استفاده کنید.
- استراتژی تبدیل
دهمین مرحلهای که باید به آن بپردازید استراتژی تبدیل است. منظور از تبدیل این است که شما مشتریانتان احتمالی را به مشتریان سودآور تبدیل کنید. این کار میتواند از طریق روشهای مختلفی انجام شود. به عنوان مثال یکی از این روشها نشان دادن بخشی از رضایتهای مشتریانی است که قبل از این از محصولات و یا خدمات شما استفاده کردهاند این موضوع میتواند کمک بسیاری به جلب رضایت مشتریان کند و آنها را ترغیب به خرید محصولات و یا استفاده از خدمات شما کند و مشتریانتان را تبدیل به مشتریان دائمی و یا سود آور کند.
- بودجه گذاری مشترک و شراکت
شراکت همیشه به این معنا نیست که سرمایهگذاریای را با فردی انجام دهید و محصولی را به فروش برسانید. گاهی میتوانید علاوه بر سرمایه، مهارتهایتان را با هم به اشتراک بگذارید و آنها را با یکدیگر چنج کنید و در نتیجه یک خروجی فوقالعاده داشته باشید.
شما میتوانید یک توافق و یا مشارکت با سازمانهای دیگر داشته باشید و در نتیجه سود بیشتری کسب کنید. منظور از این که مهارتهایتان را باهم چنج کنید را با یک مثال برایتان توضیح میدهیم.
فرض کنید شما چوبهای ام دی اف تولید میکنید و مسلماً از راه تک فروشی سود چشمگیری نخواهید داشت. پس بهتر است با یک نجار، تولید کننده درب، کابینت و کمد و… قرارداد ببندید و وارد یک مشارکت دو طرفه شوید. در نتیجه محصولات شما به خوبی به فروش میرسد و مورد استفاده قرار میگیرد.
پس حتماً به دنبال افراد، شرکت و یا سازمانهایی باشید که میتوانند از محصولات شما به خوبی استفاده کنند و آنها را به خوبی به فروش برسانند. همچنین به خوبی به نیازهای این گروه از افراد فکر کنید و با توجه به نیازهای آنها محصولاتتان را تولید کنید.
در این مرحله شما باید فهرستی از این گروهها و یا سازمانها تهیه کنید و بهترین آنها را برای شراکت انتخاب کنید.
- استراتژی ارجاع
شاید بهتر است استراتژی ارجاع را اینگونه توضیح دهیم: معرفی سازمان ما از طریق مشتریانمان به مشتریان جدید. شما میتوانید این کار را با روشهای از پیش تعیین شده و هوشمندانه انجام دهید. به عنوان مثال میتوانید در قبال معرفی مشتری جدید از طریق مشتریانتان به آنها یک اشانتیون دهید و یا مثلاً ارسال محصولاتشان را رایگان انجام دهید.
با این روش روز به روز به تعداد مشتریانتان افزوده میشود. پس فراموش نکنید که با داشتن یک برنامه و استراتژی از پیش تعیین شده میتوانید به تعداد مشتریانتان بیفزایید.
- به بالا بردن قیمت معامله فکر کنید
زمانی که شما در حال فروش محصولاتتان و یا ارائه خدماتتان هستید در حقیقت دارید یک معامله انجام میدهید، یعنی در ازای محصولتان پولی دریافت میکنید. تمام این زمان شما به این موضوع فکر میکنید که محصولتان را بفروشید، اما باید به قیمت معامله انجام شده نیز فکر کنید.
برای مثال ممکن است نتیجه فروش محصول و معامله شما دریافت پانصد هزار تومان باشد در صورتی که رقیب شما مبلغ پانصدوپنجاه هزار تومان از فروش همان محصول دریافت میکند. قطعاً اکنون رقیبتان سود بیشتری نسبت به شما دریافت کرده و حتماً در آینده میتواند هزینه بیشتری برای تبلیغات بپردازد. در نتیجه قسمت بزرگتری از بازار را سهم خود خواهد کرد.
پس به خوبی به بالا بردن قیمت معامله فکر کنید و از راههایی هوشمندانه مانند ایجاد بستهها و پکیجها استفاده کنید.
- مشتریانتان را حفظ کنید و تلاش کنید آنها را ثابت نگه دارید
خیلی از نهادها و صاحبان کسب و کارها بر روی این موضوع تمرکز میکنند که دایره مشتریانشان را بزرگ کنند در صورتی که باید به افزایش خرید مشتریان بیفزایند و مشتریان ثابتشان را بیشتر کنند.
شما فکر کنید که اگر مشتری داشته باشید که خرید بیشتری انجام دهند بهتر است و یا مشتریان جدیدی داشته باشید که تنها یک بار از شما خرید میکنند. پس فروش بیشتر بر داشتن مشتری بیشتر ارجعیت دارد؛ بنابراین به دنبال روشهایی باشید که مشتریان فعلیتان را حفظ کند.
- هزینهای که قرار است مصرف کنید را پیش بینی کنید
در قسمت نهایی نوشتن برنامه بازاریابی باید هزینهها را پیش بینی کنید و برای خودتان یک هزینه تقریبی در نظر بگیرید. در این قسمت باید برآورد کنید که در هریک از قسمتهای پیشین چه مقدار هزینه نیاز است و آن را با به بودجهای که در نظر گرفتید مقایسه کنید.
همیشه این را در نظر داشته باشید که هر چقدر هم در محاسبات مالی دقیق باشید، نمیتوانید این هزینه را دقیقاً پیش بینی کنید. پس یک برآورد تقریبی خواهید داشت که باید با توجه به آن بودجه تبلیغاتیتان را نیز در نظر بگیرید.
برای انجام هر یک از این مراحل باید صبر، حوصله و وقت زیادی بگذارید. اما در پایان انجام این مراحل خواهید دید که شرکت، موسسه و یا نهاد شما چقدر پیشرفت کرده، چقدر از بازار را سهم خود کرده و در نتیجه چقدر برای شما سود آور بوده.
اگر استارت آپ و یا کسب و کار کوچک دارید…
برنامه بازاریابی برای کسب و کارهای کوچک، نوپا و استارت آپها متفاوت است که ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ نادین ایده میخواهیم به آنها نیز بپردازیم. اگر استارت آپ و یا کسب و کار کوچک دارید باید پنج مرحلهای که در بالا براتان نام بردیم را بپیمایید. در ادامه هر یک از این پنج مرحله را برایتان شرح میدهیم.
- اوضاع کسب و کارتان را آنالیز کنید
به طور کلی اوضاع کسب و کارتان را آنالیز کنید و کار خودتان را با نمونههای ایرانی و خارجی دیگر مقایسه کنید.
- مشتریانتان را مورد هدف قرار دهید
در این بخش باید مانند توضیحات بالا در بخش مشتریان هدف عمل کنید، یعنی تمام خصوصیات مشتریانتان را در نظر بگیرید و با توجه به آن کسب و کارتان را پیش ببرید. بهتر است همه خصوصیات آنها را از جمله سن، جنسیت، علایق و… را مورد بررسی قرار دهید.
- اهدافتان را تعریف کنید
همیشه تعیین اهداف و بر روی کاغذ آوردن آن باعث شده که افراد تلاش بیشتری کنند. حتماً به طور دقیق و به وضوح اهدافتان را مشخص کنید و آن را بنویسید، اما هرگز این اهداف را به طور کلی شرح ندهید. به عنوان مثال به جای این که بگویید تا سال آینده شعبه دیگری تأسیس میکنم بهتر است بگویید تا سال آینده این کارهای مشخص را انجام میدهیم تا در انتها، شعبه دیگر را تأسیس کنم. شما هم میتوانید اهداف بلند مدت و هم کوتاه مدتتان را مشخص کنید. اما ما به شما توصیه میکنیم که اهداف یک سال آیندهتان را مشخص کنید و برای آن برنامه طراحی کنید.
- استراتژیها را تعریف کنید
سرمایهای که برای طراحی برنامه بازاریابی و اجرای آن میخواهید بگذارید را تعیین کنید و مشخص کنید که چه مقدار برای هر بخش میخواهید هزینه کنید. به عنوان مثال چه مقدار برای بخش آنلاین کار و چه مقدار برای بخش آفلاین کار میخواهید بودجه بگذارید و یا چه بخشی از بودجهتان را میخواهید برای بازار هدف بگذارید.
- میزان سرماییتان را مشخص کنید
حتماً همه رویدادها را بنویسید و مانند یک تقویم داشته باشید تا بتوانید مقدار سرمایههای مورد نیاز را در کسب و کار برآورد کنید و از پسش بربیاید.
اگر دارای یک کسب و کار کوچک هستید و یا به تازگی تصمیم به راهاندازی یک کسب و کار کوچک دارید این پنج مراحل را باید انجام دهید. اکنون ما میخواهیم نکاتی را به شما متذکر شویم که اگر کسب و کار کوچکی دارید حتماً به کارتان میآید و بهتر است آنها را رعایت کنید.
چند نکته برای کسب و کارهای کوچک
هر کس که دارای کسب و کاری است و یا در فکر راهاندازی آن است حتماً باید به فکر بازاریابی نیز باشد. این کار برای کسب و کارهای نو پا کمی دشوارتر است. زیرا آنها باید خودشان را به خوبی در بین مشتریان جا بیندازند و اعتماد آنها را جلب کنند.
به هیچ عنوان فکر نکنید که میتوان این کار را به آسانی و بدون هیچ تحقیق و برنامهای انجام داد. پس بهتر است سرسری از کنار آن عبور نکنید و علاوه بر انجام مراحل بالا این نکات را نیز در نظر داشته باشید تا بتوانید روز به روز کسب و کارتان را بزرگتر و پر سودتر کنید.
نکته اول: حتماً به طور دقیق میزان بودجه بازاریابی خودتان را تعیین کنید.
همیشه پس از راهاندازی کسب و کار به اولین چیزی که میاندیشیم جذب مشتری است، اما فراموش میکنیم که این کار با تعیین مناسب بودجه طراحی برنامه بازاریابی و پیاده سازی آن امکان پذیر است. بعد از کمی تحقیقات درباره این که چرا بسیاری از کسب و کارهای کوچک در اول راه شکست میخورند، متوجه شدیم که متأسفانه آنها سرمایه کمی برای تبلیغات و بازاریابی میگذارند، در نتیجه سهم کمتری از بازار کار را به خود اختصاص میدهند همین موضوع باعث میشود که از سود کمی برخوردار شوند و در نهایت شکست بخورند.
برای این که دیگر شاهد این اتفاق نباشیم آژانس دیجیتال مارکتینگ نادین ایده به شما توصیه میکند که حتماً بودجهای مناسب و در خور کسب و کارتان برای طراحی و اجرای برنامه بازاریابی تعیین کنید تا دیگر فرصتها را از دست ندهید.
نکته دوم: حتماً یک وب سایت ساده اما جذاب و کار آمد داشته باشید.
وب سایتها میتوانند مانند یک فروشگاه و یک منبع تبلیغاتی خوب برایتان عمل کنند. همانطور که احتمالاً میدانید زمانی که وارد یک وب سایت میشوید میتوانید شماره تماس، آدرس فروشگاه، نام فروشگاه، توضیحات، نام و تصاویر اجناس فروشگاه، توضیحاتی درباره خود فروشگاه تاریخچه آن و نحوه تأسیس آن، خدماتش و… را مشاهده کنید. علاوه بر همه این موارد شما میتوانید به راحتی در اینترنت و فضای مجازی به تبلیغات بپردازید.
امروزه بسیاری از کسب و کارها بلافاصله پس از تأسیس به راه اندازی وب سایتشان میپردازند چون به خوبی میدانند که اینترنت یک منبع بسیار خوب برای فروش است. بر اساس آمارهای به دست آمده از آمریکا متوجه میشویم که تنها چهلوهشت درصد از کسب و کرهای این کشور دارای وب سایت هستند. اما این آمار در کشور ما ایران متفاوت است و کسب و کارهای زیادی بلافاصله پس از تأسیس سایتشان را راهاندازی میکنند.
ناگفته نماند که شما تنها با راهاندازی و داشتن یک وب سایت نمیتوانید به خوبی بازار کار را به دست بگیرید. بلکه باید دائماً سایتتان و محتویات آن را به روز رسانی کنید. برای این که بتوانید به خوبی این کار را انجام دهید در زیر چند نکته را به شما متذکر میشویم.
- همانطور که گفته شد در اکثر وب سایتها توضیحات و اطلاعاتی درباره فروشگاه آورده شده است. شما نیز بهتر است وب سایتتان را به گونهای طراحی کنید که اطلاعاتی درباره خودتان و کسب و کارتان به مخاطبانتان بدهد. این اطلاعات را کاملاً واضح و قابل دسترس در اختیار مشتریان قرار دهید تا بتوانند سریعتر شما را پیدا کنند.
- نکتهای کاملاً اساسی که باید به خوبی به آن توجه کنید محتوای وب سایتتان است. محتوایی که تولید میکنید باید کاملاً با کارتان مرتبط باشد و اطلاعات مفیدی را به مخاطب بدهد. شما با گذاشتن این اطلاعات مرورگر را متوجه فعالیت خود میکنید. فراموش نکنید که محتوای وب سایتتان باید دائماً به روز شود.
- از کاربران خود سؤال بپرسید تا بیشتر با آنها آشنا شوید. سؤالهایی مانند این که چگونه با وبسایت شما آشنا شدند؟ و سؤالهایی از این قبیل نیز به شما کمک میکند تا بتوانید روش تبلیغاتی خودتان را راحتتر انتخاب کنید.
نکته سوم: این نکته را فراموش نکنید که بخش بزرگی از زندگی را تلفنهای همراه هوشمند تشکیل داده است.
امروزه کمتر کسی را میبینیم که از گوشی هوشمند استفاده نکند. تلفنهای همراه هوشمند تمام زندگی ما را در بر گرفته، به طوری که از صبح که چشمانمان را میخواهیم باز کنیم تا آخر شب بیش از هفتاد درصد کارهایمان را با آن انجام میدهیم. حتماً وب سایتتان را برای استفاده در گوشیهای همراه تطابق دهید.
طراحی یک اپلیکیشن در خصوص کسب و کارتان نیز فکر خوبی است. در هر صورت فراموش نکنید که یک وب سایت یا یک نرم افزار طراحی کنید که بتوان از آن در گوشیهای هوشمند استفاده کرد. آمارها نشان داده که بیشتر از نود درصد بازدیدهای سایتها از طریق تلفن هوشمند انجام میشود.
نکته چهارم: یک نظر سنجی برای مشتریانتان بگذارید و به نطرات آنها اهمیت دهید.
حتماً شما هم هنگام خرید در جستجو نظرات مشتریان پیشین هستید. طبق تحقیقات متوجه شدیم که بسیاری از افراد هنگام خرید آنلاین به خوبی به نظران کاربران دقت میکنند و آنها را میخوانند، پس بهتر است از آنها نظر بخواهید، نظرات آنها را به خوبی بررسی کنید و به آنها پاسخ دهید. مطمئن باشید این کار به افزایش مشتری شما کمک زیادی خواهید کرد.
نکته پنجم: اهمیت شبکههای اجتماعی را فراموش نکنید.
در چند سال گذشته به خوبی شاهد این امر بودیم که شبکههای اجتماعی جایگاه ویژهای بین افراد پیدا کردهاند. البته کاربران این شبکهها محدود به افراد نیست بلکه بسیاری از سازمانها و صاحبان کسب و کارها نیز از این شبکهها استفاده میکنند. اگر صاحب یک کسب و کار با هر قدمتی هستید حتماً از شبکههای اجتماعی استفاده کنید اما این نکات را فراموش نکنید.
- یک شبکه اجتماعی مناسب و آشنا انتخاب کنید. به عنوان مثال اگر چیزی تولید میکنید که باید تصاویر آن دیده شود، شبکه اجتماعی اینستاگرام گزینه مناسبی است. فراموش نکنید که هر شبکه اجتماعیای را که انتخاب میکنید باید به خوبی با امکاناتش آشنایی داشته باشید تا از همه موارد آن برای جذب مشتری استفاده کنید.
- فکر نکنید تنها با ساخت یک صفحه و یا کانال میتوانید بازاریابی کنید، بلکه باید همیشه آن را به روز رسانی کنید، از محصولاتتان عکس و اطلاعات بگذارید و مطالبی را با کاربرانتان به اشتراک بگذارید.
- مطمئناً کاربرانتان در شبکههای اجتماعی از شما سؤالهایی میپرسند سعی کنید در اولین فرصت به آنها پاسخ دهید و معطلشان نکنید.
نکته ششم: نتیجههای استراتژیهای بازاریابیتان را به خوبی مورد تحلیل و بررسی قرار دهید.
جهت بزرگ شدن دایره مشتریانتان نیاز است که یک برنامه ریزی دقیق و البته مستمر داشته باشید. بزرگتر شدن مرحلهای این دایره به این معنی نیست که این رشد ادامه پیدا خواهد کرد. بلکه شما باید دائماً اطلاعات بازاریابی را مورد بررسی قرار دهید. فراموش نکنید علت تأثیر داشتن و یا تأثیر نداشتن همه استراتژیها را تعیین کنید و اگر نیاز شد برخی از استراتژیها را حذف کنید و یا برخی را بیفزایید و اگر یک استراتژی تأثیر زیادی داشت وقت و انرژی زیادتری بر روی آن بگذارید.
در این مقاله چه گفتیم؟
در این مقاله تلاش کردیم شما را با بازار هدف و بازاریابی آشنا کنیم بعد از آن نیز از برنامه بازاریابی و اهمیت آن گفتیم. همانطور که در بالا خواندید طراحی برنامه بازاریابی نیاز به دانش کافی و صبر و حوصله فراوان دارد. با این حال ما به شما مراحل طراحی برنامه بازاریابی برای کسب و کارهای کوچک و بزرگ را توضیح دادیم که امیدواریم به کارتان بیاید. اما اگر خواستید یک برنامه بازاریابی طراحی کنید حتماً نکاتی را که در بالا برایتان آوردهایم را در نظر بگیرید تا بتوانید موفق شوید.
شاید این ضرب المثل را خیلی شنیدهاید که باید کار را به کاردان سپرد و احتمالاً شما میتوانید این کار را خودتان نیز انجام دهید. اما بسیار بهتر است که آن را به متخصص و کاردان بسپارید زیرا این کار با کمک متخصصان حتماً بهترانجام میشود و ممکن است خودتان به خوبی از پس آن برنیاید.
آژانس دیجیتال مارکتینگ نادین ایده نیز در دست افرادی است که در زمینه طراحی برنامه بازاریابی تخصص بالایی دارند و شما میتوانید بخش بازاریابی کارتان را به راحتی و با خیالی آسوده به آنها بسپارید. اما اگر تمایل دارید این کار را خودتان انجام دهید حتماً با مشاوران نادین ایده در ارتباط باشید تا بتوانید برنامهای کاملتر و جامعتر طراحی کنید.
امیدواریم که بتوانید با طراحی یک برنامه بازاریابی درست و جامع سهم بیشتری از بازار را از آن شرکت و یا سازمان خود کنید.